foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Brownie z kaszy jaglanej z jagodami goji

Pomysł na to ciasto zrodził się w chwili – musiałam upiec coś na szybko, bo goście mieli się zjawić lada moment. Miałam akurat ugotowaną kaszę jaglaną, a w szafce czekoladę. Pomyślałam, że może by tak zrobić ciasto czekoladowe, gdzie zamiast mąki wykorzystam kaszę jaglaną. Przecież to “prawie” jak mąka jaglana… 😉 Na szczęście mój eksperyment się udał, moje “brownie jaglane” smakowało wszystkim, nawet zwolennikom tradycyjnych ciast.

Spróbuj je zrobić, bo oprócz tego, że robi się szybko to ma jeszcze kilka zalet:

  • zawsze wychodzi
  • jest proste
  • jest naprawdę pyszne
  • możesz eksperymentować z dodatkami (dodać suszone owoce, orzechy) i rodzajem czekolady.
foto: Eksperymentalnie.com

foto: Eksperymentalnie.com

Składniki:
• 100 g kaszy jaglanej
• 100 g cukru brązowego
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 50 ml mleka
• 2 łyżki kakao
• 100 g czekolady (deserowa, mleczna lub gorzka)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• płatki kokosowe
• jagody goji lub inne suszone owoce

Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, przelej wodą i wrzuć do gotującej się wody – 2-2,5 raza więcej wody niż kaszy. Gotuj pod przykryciem bez mieszania ok. 15 min. Odstaw pod przykryciem do wchłonięcia całej wody. W misce zmiksuj przestudzoną kaszę, cukier, kakao i mleko. Spróbuj czy jest wystarczająco słodkie – pamiętaj, że jeszcze dodamy czekoladę. Do miski wrzuć jajka, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj na gładką masę.  Czekoladę posiekaj i wrzuć do miski razem z jagodami goji lub innymi suszonymi owocami.

Przelej do formy wyłożone papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu jagodami goji i płatkami kokosowymi- zostaw trochę do ozdoby upieczonego ciasta.

Piecz w temperaturze 170 st. C. przez ok. 40 minut. Przed pokrojeniem pozwól ciastu ostygnąć.

foto: Eksperymentalnie.com

foto: Eksperymentalnie.com