foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Crumble z truskawkami i malinami

Sezon na truskawki powoli dobiega końca, dlatego warto skorzystać jeszcze z ostatniej szansy i zrobić pysznego właśnie z truskawek. Z kolei sezon na maliny się rozkręca i są one coraz tańsze, zatem i z nich korzystajmy! Dziś proponuję połączyć te dwa letnie, pyszne owoce i zrobić coś smacznego, słodkiego, a nawet zdrowego!

Słyszeliście o crumble? Są to owoce pod kruszonką i dziś właśnie przepis na crumble z truskawkami i malinami. Kruszonkę można zrobić z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej np. z miksu mąk: ryżowej, kokosowej, migdałowej, jaglanej, owsianej lub z pestek dyni – zmieszaj co masz!

Dlaczego napisałam, że to nawet zdrowy deser? Bo mało w nim cukru, który ponadto można zamienić na ksylitol. Mało tu mąki, brak proszku do pieczenia, a dużo witamin. Spróbuj koniecznie i ciesz się smakiem truskawek i malin póki są!

Crumble z truskawkami i malinami (składniki na 3 kokilki)

foto: Eksperymentalnie.com

foto: Eksperymentalnie.com

200-300 g truskawek
szklanka malin

kruszonka:
60 g mąki (pszennej lub bezglutenowej np. owsiana)
45 g miękkiego masła
30 g brązowego cukru lub cukru brzozowego
30 g płatków owsianych
czubata łyżka słonecznika lub pestek dynii
ewentualnie: cukier puder do posypania lub lody śmietankowe do podania

Szybko połącz wszystkie składniki kruszonki, zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce (30 min) lub zamrażalniku (15 min). Owoce opłucz i osusz. Truskawki pokrój na ćwiartki. Owoce umieść w kokilkach. Na nie rozkrusz schłodzone ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Piecz 25-30 min do zezłocenia się kruszonki.

Podaj z lodami śmietankowymi lub posyp cukrem pudrem.