foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Czekoladowy budyń jaglany

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie budyń czekoladowy. Pamiętam, jak moja babcia przygotowywała go w szklanych miseczkach i podawała z domowej roboty wiśniami w syropie. Ponieważ lubię eksperymentować w kuchni to postanowiłam zrobić taki budyń z kaszy jaglanej, w dodatku czekoladowy! Jest nie tylko pyszny, ale również zdrowszy niż jego odpowiednik z torebki. Zrobienie takiego deseru nie jest trudne, a smak? Według mnie jest dużo lepszy od tego babcinego z torebki, nawet mimo braku domowych wiśni w syropie.

Budyń z kaszy jaglanej z czekoladą – 2 miseczki
½ szklanki kaszy jaglanej – waga przed ugotowaniem
2 szklanki mleka kokosowego (lub krowiego)
50 g czekolady mlecznej
1-2 łyżki cukru lub np. cukru brzozowego
1 łyżka kakao
wiórki kokosowe
starta czekolada
maliny

Przygotowanie:
Przygotuj kaszę jaglaną – upraż ją w rondelku, przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj na mleku- gotuj na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przestudź. Ugotowaną kaszę zmiksuj z roztopioną czekoladą, kakao i cukrem. Możesz dodać więcej cukru jeśli chcesz. Przełóż do miseczek i udekoruj malinami, wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Schłodź w lodówce.