Jeść, żeby zdrowieć – polecamy książkę Anny Rogulskiej

„Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej” Anny Rogulskiej to pozycja, która odpowiada na wiele pytań, jakie zadają sobie pacjenci w trakcie terapii onkologicznej i tuż po niej.
Podczas każdej choroby odpowiednia dieta jest równie ważna jak dobrze dobrane leki. To istotny element terapii. Dostarczanie składników odżywczych w odpowiednich proporcjach pomaga złagodzić skutki leczenia i szybciej dojść do formy. Wiedzą o tym zarówno lekarze, jak i pacjenci. Problemem jest jednak to, że możliwość konsultacji z dietetykiem na wielu oddziałach jest fikcją. Dlatego chorzy często szukają informacji na własną rękę, jednak wskazówki znalezione w Internecie często są sprzeczne.
Dr Anna Rogulska jest dietetykiem posiadającym doświadczenie w pracy z pacjentami onkologicznymi. Jej najnowsza książka, czyli właśnie „Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworow
ej” odpowiada na wiele pytań, z którymi borykają się pacjenci. Jest to jedna z nielicznych polskich pozycji na ten temat. Dlaczego to podkreślam? Autorka zna realia leczenia w naszym kraju i orientuje się w dostępności poszczególnych produktów. Dzięki temu jej wskazówki bez problemu wprowadzimy w życie.

Książka ma 3 niewątpliwe zalety
, które sprawiają, że każdy pacjent chory onkologicznie powinien po nią sięgnąć. Po pierwsze – odpowiada na rzeczywiste problemy, z jakimi borykają się pacjenci. Znajdziecie tu konkretne zalecenia dla osób z różnymi rodzajami nowotworów oraz szereg porad, m.in. w jaki sposób właściwie przygotowywać i przechowywać jedzenie czy łagodzić skutki terapii.

Druga
to czytelny układ, pozwalający szybko dotrzeć do potrzebnych treści. Są one przedstawione w sposób bardzo przystępny. Dużym problemem podczas stosowania niektórych diet jest to, że pacjenci nie rozumieją jej zaleceń. Dlaczego mają spożywać konkretny produkt, a innego już nie? Dr Anna Rogulska na kartach swojej książki nie ogranicza się do suchego wykazu, dokładnie tłumaczy swoje zalecenia. Myślę, że zwiększy to prawdopodobieństwo, że pacjenci faktycznie zastosują się do jej wskazówek, co z kolei przyniesie efekt zdrowotny.

Trzecią zaletą są przepisy
– łatwe, w większości szybkie, dostosowane do stanu zdrowia. Zawsze przeglądając tego typu pozycje zwracam uwagę na to, co jest potrzebne przygotowania posiłku. Co z tego, że jakaś potrawa może nam pomóc, skoro mamy problem z kupnem składników? Takie sytuacje bardzo zniechęcają. W przypadku propozycji Anny Rogulskiej nie będzie takiego problemu, wszystkie produkty bez problemu kupimy w każdym większym sklepie.
Dodatkowo autorka w książce rozprawia się z wieloma mitami dotyczącymi używania soli, cukru czy ilości wypijanej wody. Podpowiada też sprawdzone rozwiązania na różne dolegliwości związane z leczeniem onkologicznym. Dzięki nim możemy przynieść realną ulgę chorym, którzy oprócz osłabienia spowodowanego terapią skarżą się na różne przykre dolegliwości, takie jak chociażby nudności czy metaliczny posmak lub suchość w ustach.

Książkę śmiało polecamy wszystkim pacjentom onkologicznym i ich rodzinom. Przekrój tematów jest na tyle szeroki, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Dieta kontra rak
Żywienie w chorobie nowotworowej
Anna Rogulska
Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2016