foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Kasza gryczana z dynią, szynką i rukolą

Jesień czuć już za oknem, jest chłodno i deszczowo. Powoli trzeba zacząć jeść bardziej rozgrzewające dania, jak ja to mówię – jesienne. Dla mnie takim daniem na jesienny obiad jest kasza gryczana z różnymi dodatkami. Czasem robię kaszę gryczaną z dynią, innym razem z grzybami, a czasem nawet na śniadanie z owocami. Zresztą kaszę gryczaną jem przez cały rok, ale jednak z jesienią najbardziej mi się kojarzy. Dziś zapraszam na kaszę gryczaną z dynią i rukolą.

Kasza gryczana z dynią, szynką i rukolą – składniki na 2 porcje
300g dyni
100 g kaszy gryczanej
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
100 g ricotty
garść rukoli
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
200 ml mleka
mielona gałka muszkatołowa do smaku
szczypta soli i pieprzu

Kaszę gryczaną ugotuj i odcedź. Dynię obierz ze skórki, usuń środek z pestkami i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć dynię. Posyp szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Smaż dynię na małym ogniu aż będzie miękka. Podlewaj co jakiś czas mlekiem i mieszaj, by nie przypalić. Na osobnej patelni zrumień szynkę i wymieszaj z przesmażoną dynią.

Na talerze wyłóż kaszę gryczaną, dodaj dynię, ser ricotta i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Posyp rukolą.