foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Owsianka ze śliwkami i orzechami

Śliwki już są od jakiegoś czasu, więc najwyższa pora zjeść z nimi owsiankę! Kto mnie zna, ten wie, że owsianka na śniadanie to u mnie prawie reguła. Robię ją na różne sposoby i na różne smaki. Dziś zapraszam na owsiankę ze śliwkami i z orzechami włoskimi. Oczywiście możesz użyć innych orzechów, ale moim zdaniem orzechy włoskie najlepiej tu pasują. Jeśli nie tolerujesz mleka krowiego, to sprawdzi się też mleko roślinne – polecam kokosowe lub migdałowe.

foto: Eksperymentalnie.com

foto: Eksperymentalnie.com

Owsianka ze śliwkami i orzechami – 1 porcja
60 g płatków owsianych
woda
200 ml mleka – krowie lub roślinne
szczypta soli
Łyżka cukru lub miodu
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
garść posiekanych orzechów włoskich
kilka śliwek
płatki migdałowe

Płatki owsiane zalej wrzącą wodą (woda ma zakryć płatki). Odstaw na minimum 15 minut pod przykryciem. Dodaj mleka i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. wsyp do garnuszka i zalej wrzącą wodą- wody ma być taka ilość, aby po zalaniu płatków
W czasie gotowania dodaj cukier/miód i szczyptę soli .
Następnie dodaj zmielone orzechy włoskie, pozbawione pestek i pokrojone śliwki i posiekane orzechy. Wymieszaj. Przełóż do miseczki i posyp płatkami migdałowymi.