foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Piersi z kurczaka w sosie jogurtowo-ziołowym

Latem nie chce mi się zbytnio gotować, bo upalne dni sprawiają, że do kuchni mi nie po drodze. Wtedy sprawdzają się szybkie i lekkie, ale jednocześnie pożywne i zdrowe dania obiadowe. Na przykład piersi z kurczaka w sosie na bazie jogurtu i świeżych ziół. Danie jest lekkie, sycące i bardzo smaczne. Ponadto za każdym razem może trochę inaczej smakować – w zależności od tego, jakich ziół i przypraw użyjemy 🙂

Piersi z kurczaka możesz podać tak jak ja – tylko z warzywami, ale także z ziemniakami lub ryżem. Do popicia świetnie się sprawdzi kefir, maślanka lub zsiadłe mleko.

Piersi z kurczaka w sosie jogurtowym ze świeżymi ziołami – przepis na 2 porcje

foto: Eksperymentalnie.com

foto: Eksperymentalnie.com

1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawy do natarcia mięsa, np. sól, pieprz cytrynowy, mielona papryka, ulubione zioła, rozgnieciony ząbek czosnku

Sos: ok. 200-300 ml jogurtu naturalnego, zioła prowansalskie, sól, pieprz, drobno posiekany ząbek świeżego czosnku, świeża bazylia i pietruszka

oliwa
dodatki – warzywa, ryż, ziemniaki

Mięso oczyść z błonek i opłucz pod bieżącą wodą. Podziel na dwie części i natrzyj przyprawami. Następnie usmaż na małej ilości oliwy lub upiecz w rękawie do pieczenia (ok. 20 min w 180 st. C).

Przygotuj sos mieszając jogurt z posiekaną pietruszką i bazylią, ziołami prowansalskimi, czosnkiem, solą i pieprzem – wszystko wedle Twojego smaku.

Usmażone piersi przełóż na talerze, polej sosem i podawaj z warzywami i np. ryżem.