foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Pudding chia na mleczku kokosowym z truskawkami

Sezon na truskawki już prawie się skończył. Jednak póki jeszcze pojawiają się na bazarku koło mojego domu to korzystam z tego. Bardzo zdrowym i smacznym pomysłem na deser w upalne dni z wykorzystaniem właśnie truskawek (lub innych owoców, np. malin czy borówek) jest pudding chia. Jest to taki deser w formie galaretki, bardzo zdrowy i smaczny – o ile się go dobrze przyrządzi. A jak go przyrządzić? Posłuchaj nagrania 🙂

Pudding chia na mleczku kokosowym z truskawkami – 2 porcje

3 łyżki nasion chia
1 szklanka mleczka kokosowego
0,5 łyżeczki stewii w proszku
0,5-1 szklanka truskawek

Mleczko kokosowe wymieszaj ze stewią i nasionami chia, po czym odstaw na godzinę. Następnie ponownie zamieszaj i schowaj do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Powstałą galaretkę przełóż do 2 szklaneczek, a na górze rozłóż umyte i pokrojone truskawki.
Jeśli lubisz mocno słodkie desery to dodaj więcej stewii.