foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Pudding z tapioki i śliwek

Tapioka to takie malutkie, białe kuleczki, które podobnie jak nasiona chia tworzą galaretkę. Wytwarzane są z rośliny także o egzotycznej nazwie – maniok. Z tapioki najczęściej robi się różnego rodzaju desery w formie puddingu. Można je robić na mleku krowim lub roślinnym – ja polecam mleko kokosowe. Można dodać tu ulubione owoce, świeże lub suszone, a także orzechy i np. czekoladę. Dziś zapraszam na pudding z tapioki i śliwek!

Pudding z tapioki ze śliwkami – 1 duża porcja

¼ szklanki (40g) kuleczek tapioka
1,5 szklanki mleka
½ łyżeczki nasion chia
kilka kandyzowanych owoców amla (można pominąć)
3 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżeczki ksylitolu
3 śliwki
kilka kropli ekstraktu waniliowego

Kuleczki tapioki i nasiona chia zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Następnie zagotuj całość, dodaj pokrojone w paski owoce amla (lub np. suszone morele). Całość gotuj na małym ogniu, aż kuleczki tapioka staną się przezroczyste. Mieszaj od czasu do czasu.
Dodaj ksylitol, ekstrakt waniliowy i wiórki kokosowe. Na sam koniec wrzuć śliwki i powstałą galaretkę przelej do miseczki. Odstaw do przestygnięcia. Możesz jeść na ciepło lub na zimno.