foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Zdrowa przekąska z ciecierzycy

Orzeszki z ciecierzycy, czyli po prostu pieczona ciecierzyca to pyszna i zdrowa przekąska, która dodatkowo nas nasyci. Można ją zrobić na spotkanie ze znajomymi lub podjadać podczas czytania książki oglądania filmu. Orzeszki z ciecierzycy są dużo zdrowsze od tradycyjnych chipsów, do tego bezglutenowe i doprawione tak jak najbardziej lubisz.

foto: Eksperymentalnie.com

foto: Eksperymentalnie.com

Nie wiem czy wiesz, ale ciecierzyca to nie to samo co cieciorka i mimo, że w sklepach te nazwy są stosowanie wymiennie, ale cieciorka jest trująca 😉

Wracając jednak do naszych orzeszków z ciecierzycy to robi się je prosto i szybko. Wystarczy ugotowana ciecierzyca lub ciecierzyca z puszki, oliwa i ulubione przyprawy. Tylko 3 składniki, a ile radości 🙂

Orzeszki z ciecierzycy, czyli chrupiąca ciecierzyca

  • ugotowana ciecierzyca lub z puszki
  • ulubione przyprawy, np. pikantna lub wędzona papryka, zioła prowansalskie, sól ziołowa, suszona bazylia czy oregano
  • oliwa

Kuleczki ciecierzycy osusz ręcznikiem papierowym i wrzuć do miseczki. Polej oliwą – nie za dużo, ma tylko oblepić ciecierzycę. Dodaj ulubione przyprawy i ponownie wymieszaj.

Teraz masz dwie metody: możesz tak przygotowaną ciecierzycę usmażyć na patelni lub upiec.

foto: Eksperymentalnie.com

foto: Eksperymentalnie.com

W wersji pieczonej blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż ciecierzycę. Piecz ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C z funkcją termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości ziarenek – ciecierzyca jest dobra gdy jest zrumieniona i chrupiąca.

W wersji smażonej wrzuć ciecierzycę na rozgrzaną patelnię teflonową i smaż mieszając do jakiś czas aż ciecierzyca ładnie zbrązowieje i zrumieni..