foto: Eksperymentalnie.comfoto: Eksperymentalnie.com

Zdrowy sernik bez pieczenia

Tak naprawdę jest to sernik tylko z nazwy, bo sera w nim brak. Brak w nim też mleka, jaj i innych produktów, których nie jedzą weganie, więc to taki sernik wegański. Jest on zrobiony z kaszy jaglanej, więc nie tylko jest zdrowy, ale także bezglutenowy! Dlaczego nazywa się sernikiem? Tak się przyjęło i ja się temu poddałam, choć tak naprawdę to ciasto z kaszy jaglanej o kokosowym aromacie.

Zrobiłam je na swoje 30-ste urodziny, zamiast tortu. Musiałam jakoś zadowolić moich gości, wśród których byli wegetarianie, weganie i osoby nietolerujące laktozy. Smakował wszystkim i teraz robią go sami w domu!

Składniki na formę o średnicy 23 cm

Składniki na spód
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki płatków jaglanych
1,5 szklanki daktyli
2 łyżki kakao do wypieków lub karobu

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 2 godziny do namoczenia. Po tym czasie odsącz je z wody, ale nie wylewaj jej – przyda się potem. Daktyle zmiksuj z płatkami owsianymi i jaglanymi oraz z kakao – dolej trochę wody z moczenia daktyli, ale nie za dużo (masa ma przypominać kruszonkę). Tortownicę wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstaw do lodówki.

Składniki na masę “serową”
1 pełna kaszy jaglanej
1 szklanka mleka ryżowego
1 szklanka wody
400 g mleczka kokosowego w puszce (musi stać minimum 48h w lodówce, aby utworzyło się dużo śmietanki)
ok. 0,5 szklanki syropu z agawy
¾ szklanki oleju kokosowego
150 g wiórek kokosowych
1,5 łyżki soku z cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii

Do posypania
kawałek czekolady deserowej
płatki kokosowe
płatki migdałowe
Mleko ryżowe zagotuj z wodą.
Aby pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej upraż ją na suchej patelni, przelej wrzątkiem.

foto: Eksperymentalnie.com

foto: Eksperymentalnie.com

Kaszę wrzuć do garnka z mlekiem i wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut- uważaj aby nie przypalić. Jeśli kasza nie wchłonie całego płynu odstaw pod przykryciem- kasza wchłonie płyn. Odstaw kaszę do przestygnięcia. Możesz ją ugotować nawet dzień wcześniej. Przestudzoną kaszę zmiksuj na gładką masę ze śmietanką kokosową (zestalona część mleczka kokosowego), syropem z agawy, olejem kokosowym, sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii.

Do masy dodaj wiórki kokosowe. Może to jeszcze raz zmiksować lub zostawić wiórki niezmiksowane.
Masę wylej na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Po schłodzeniu posyp startą czekoladą i uprażonymi płatkami kokosowymi oraz migdałowymi.

Sernik możesz przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni.